Κουνούπια και τσιμπήματα κουνουπιών

Κουνούπια και τσιμπήματα κουνουπιών

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

Γιατί τσιμπούν τα κουνούπια;


Τα κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο αίμα για την παραγωγή των αυγών τους. Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, χρησιμοποιεί ένα ρύγχος που μοιάζει με σωλήνα για να τρυπήσει το δέρμα και να ρουφήξει το αίμα. Παρότι το θύμα δεν χάνει πολύ αίμα, το σάλιο του κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, που με τη σειρά του προκαλεί δυσφορία και επιθυμία για ξύσιμο της περιοχής.

Γιατί τα κουνούπια έλκονται από τους ανθρώπους;
 

Βασικοί λόγοι που τα κουνούπια έλκονται από τους ανθρώπους:

  • Διοξείδιο του άνθρακα: Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει ο άνθρωπος και μπορούν να το ανιχνεύσουν από απόσταση έως 50 μέτρων.
  • Θερμότητα και οσμή του σώματος: Τα κουνούπια είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και συνεπώς έλκονται εκ φύσεως από άτομα με υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Τα κουνούπια έλκονται επίσης από συγκεκριμένες οσμές του σώματος και από τον ιδρώτα.
  • Ομάδα αίματος O: Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν στόχο σε σύγκριση με τα άτομα με άλλη ομάδα αίματος. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος O έχουν διπλάσια πιθανότητα να δεχτούν τσιμπήματα σε σύγκριση με τα άτομα με ομάδα αίματος B. Η ομάδα αίματος A ήταν ακόμη λιγότερο «δημοφιλής» σε σύγκριση με την ομάδα B.
     

Τσιμπήματα κουνουπιών – αβλαβή ή επιβλαβή;


Όταν τα κουνούπια τσιμπούν, το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει το σάλιο τους ως απειλή και ανταποκρίνεται ως αυτοάμυνα. Αυτή η αυτοάμυνα εκδηλώνεται με την απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί ερεθισμό ή φλεγμονή στο δέρμα, που συχνά οδηγεί σε εξάνθημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, το τσίμπημα θα προκαλέσει φαγούρα για μερικές ημέρες και στη συνέχεια η πληγή θα εξαφανιστεί με φυσικό τρόπο.

Τσιμπήματα κουνουπιών και επιθυμία για ξύσιμο


Ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης ή φλεγμονής του δέρματος μπορεί να αυξηθεί εάν ξύσουμε το σημείο του δέρματος με φαγούρα, καθώς έτσι δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια να εισέλθουν στην πληγή. Το ξύσιμο και η φλεγμονή του δέρματος που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση πομφού (μικρό πρήξιμο στο δέρμα που συνήθως προκαλεί φαγούρα ή αίσθημα καύσου). Για τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντισταθούν στην επιθυμία να ξύσουν το δέρμα με φαγούρα, αλλά είναι σημαντικό να τα αποτρέψουμε από να το κάνουν.

Παιδιά που παίζουν στην εξοχή κάτω από μία σκηνή

Κουνούπια και τσιμπήματα κουνουπιών

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν δυσφορία. Γιατί τσιμπούν; Τι συμβαίνει στο δέρμα όταν τσιμπούν τα κουνούπια και τι προκαλεί την επιθυμία να ξύσουμε το σημείο που μας τσίμπησε ένα κουνούπι;

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια είναι η συνταγή για τέλειες υπαίθριες εξορμήσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες να μη σας χαλάσουν τη διάθεση.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ 

Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά, όπως και ο πόνος, μπορεί επίσης να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας. Κατανοήστε τι προκαλεί τη φαγούρα.