Fenistil Gel & Fenistil Roll On

Προϊόντα Fenistil

Το Fenistil Gel και το Fenistil Roll On είναι τοπικά αντιισταμινικά προϊόντα. Ενδείκνυνται για την άμεση ανακούφιση από τη φαγούρα & τον ερεθισμό που οφείλεται σε περιορισμένης έκτασης και ήπιας μορφής εκδηλώσεις της κνίδωσης, του δερμογραφισμού και των δερματίτιδων από φυσικά αίτια, όπως τσιμπήματα εντόμων ή επαφή με μέδουσες ή φυτά, ενώ είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά και ενήλικες.

 

Το Fenistil Gel διεισδύει γρήγορα στο δέρμα, δεν περιέχει οινόπνευμα, αρώματα και χρωστικές ουσίες ενώ η βάση του γαλακτώματος έχει επίσης δροσιστικές, καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες και η βολική του συσκευασία το κάνει κατάλληλο για ταξίδια.

 

Το Fenistil Gel διατίθεται σε συσκευασία 30gr και το Fenistil Roll On σε συσκευασία των 8ml.

 

Πότε να τα χρησιμοποιείτε;

Πώς δρα το Fenistil Gel & Fenistil Roll On

Το Fenistil Gel και το Fenistil Roll On σταματάνε τη φαγούρα (κνησμό) αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης, η οποία είναι μια ουσία που απελευθερώνει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια των αλλεργικών αντιδράσεων. Καθώς η γέλη ή το γαλάκτωμα διεισδύουν καλά στο δέρμα, ανακουφίζουν από τη φαγούρα (κνησμό) και τον ερεθισμό του δέρματος, μέσα σε λίγα λεπτά. Το Fenistil Gel έχει επίσης τοπική αναισθητική δράση.

Βασικά Πλεονεκτήματα

 • Δροσιστική δράση
 • Ανακουφίζουν από τη φαγούρα & τον ερεθισμό
 • Κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες
 • Το gel είναι μη λιπαρό, άχρωμο και δεν δημιουργεί λεκέδες 
 • Διεισδύουν και απορροφώνται γρήγορα
 • Δεν περιέχουν οινόπνευμα, άρωμα και χρωστικές ουσίες

Χρησιμοποιείτε το Fenistil Gel & το Fenistil Roll On για τη φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) που σχετίζεται με δερματικές αντιδράσεις σε:

 • Τσιμπήματα εντόμων
 • Επαφή με μέδουσες ή φυτά
 • Δερματίτιδες από φυσικά αίτια
 • Δερμογραφισμό
 • Κνίδωση

Πώς να χρησιμοποιείτε το Fenistil Gel & Fenistil Roll On

Εφαρμόστε 2 έως 4 φορές την ημέρα στην πάσχουσα περιοχή για έως 7 ημέρες.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν εντός μίας εβδομάδας. Χρησιμοποιείτε πάντοτε αυτό το φάρμακο ακριβώς όπως περιγράφεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης ή σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμακοποιού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης.

Πώς βοηθά το Fenistil Gel & το Fenistil Roll On;

Το δραστικό συστατικό του Fenistil, η μηλεϊνική διμεθινδένη, είναι ένα αντιισταμινικό με κληρονομιά τουλάχιστον 50 ετών.

Κατά την τοπική εφαρμογή, η μηλεϊνική διμεθινδένη, διεισδύει γρήγορα στο δέρμα.

Αναστέλλει τη δράση της ισταμίνης, η οποία είναι μια ουσία που απελευθερώνει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια των αλλεργικών αντιδράσεων.

Εμποδίζοντας την ισταμίνη να συνδεθεί στους υποδοχείς της ισταμίνης …

…βοηθάει στη μείωση της φαγούρας (κνησμού) και του ερεθισμού.

Η δραστική ουσία είναι η μηλεϊνική διμεθινδένη. Κάθε γραμμάριο γέλης περιέχει 1 mg μηλεϊνικής διμεθινδένης.

Τα υπόλοιπα συστατικά (έκδοχα) είναι χλωριούχο βενζαλκόνιο, αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό νάτριο, καρβομερές, προπυλενογλυκόλη, υδροξείδιο του νατρίου και κεκαθαρμένο ύδωρ.

 

Κάθε ml του γαλακτώματος  (roll on) περιέχει 1 mg μηλεϊνικής διμεθινδένης. Τα υπόλοιπα συστατικά (έκδοχα) είναι Benzalkonium chloride, benzyl alcohol, butylhydroxytoluene, disodium edetate, coco-caprylate/caprate, liquid paraffin, cetomacrogol 1000, carbomer, sodium hydroxide, propylene glycol, purified water.

Φυλάσσετε αυτό το φάρμακο σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

 

Μην χρησιμοποιείτε το Fenistil Gel & Fenistil Roll On:

 • μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί, στην ετικέτα του φιαλιδίου καθώς και στο σωληνάριο
 • σε περίπτωση αλλεργίας στη μηλεϊνική διμεθινδένη ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου. Εάν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.
   

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις:

 • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο των περιοχών του δέρματος που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη θεραπεία.
 • Ενημερώστε τον γιατρό σας σε περίπτωση έντονης φαγούρας (κνησμού) ή εκτεταμένων βλαβών.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, απευθυνθείτε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν χρησιμοποιήσετε το Fenistil Gel & Fenistil Roll On.

 

Παιδιά

Σε βρέφη και μικρά παιδιά, μην χρησιμοποιείτε σε εκτεταμένες περιοχές του δέρματος, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ανοικτό τραύμα ή φλεγμονή.

 

Άλλα φάρμακα και Fenistil

Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν χρησιμοποιείτε ή έχετε πρόσφατα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

Κύηση και θηλασμός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μην χρησιμοποιείτε το Fenistil Gel & Fenistil Roll On σε εκτεταμένες περιοχές του δέρματος, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ανοικτό τραύμα ή φλεγμονή. Μην εφαρμόζετε τη γέλη στις θηλές εάν θηλάζετε ένα μωρό.

 

Οδήγηση και χειρισμός μηχανημάτων

Η εφαρμογή του Fenistil Gel & Fenistil Roll On στο δέρμα δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να οδηγείτε ή να χειρίζεστε μηχανήματα.

 

Σημαντικές πληροφορίες για μερικά από τα συστατικά που περιέχονται στο Fenistil

 

Το Fenistil Gel περιέχει:

 • Προπυλενογλυκόλη που μπορεί να προκαλέσει ήπιο, τοπικό ερεθισμό του δέρματος.
 • Χλωριούχο βενζαλκόνιο, που είναι ερεθιστικός παράγοντας και μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις. 

 

Το Fenistil Roll On περιέχει:

 • Προπυλενογλυκόλη που μπορεί να προκαλέσει ήπιο, τοπικό ερεθισμό του δέρματος.
 • Χλωριούχο βενζαλκόνιο, που είναι ερεθιστικός παράγοντας και μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις. 
 • Βουτυλυδροξυτολουένιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τοπικά δερματικές αντιδράσεις (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής), ή ερεθισμό στα μάτια και τις μεμβράνες του βλενογόννου.

 

Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού εάν: 

Έχετε χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα Fenistil από το κανονικό.
Εσείς ή το παιδί σας καταπιείτε το φάρμακο κατά λάθος.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αυτού του προϊόντος.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το Fenistil gel μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους.

 • Ξηροδερμία
 • Αίσθημα καύσου στο δέρμα
 • Κνησμώδες εξάνθημα


Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στο εθνικό σύστημα αναφοράς μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση  gr.consumer-relations@gsk.com, εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε την αναφορά σας μέσω της τηλεφωνικής μας γραμμής 0080044144381. Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου.

Μάθετε πώς να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια είναι η συνταγή για τέλειες υπαίθριες εξορμήσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες να μη σας χαλάσουν τη διάθεση.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ 

Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά, όπως και ο πόνος, μπορεί επίσης να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας. Κατανοήστε τι προκαλεί τη φαγούρα.