Το δέρμα ως καθρέφτης της γενικής σας κατάστασης

Το δέρμα ως καθρέφτης της γενικής σας κατάστασης

Μπορεί να γνωρίζετε την έκφραση ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής: ομοίως, το δέρμα αντανακλά την κατάσταση της συνολικής σας υγείας.

Το δέρμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της θερμοκρασίας και στην προστασία από τις λοιμώξεις, τον ήλιο και τους τραυματισμούς. Συνεπώς, εάν το δέρμα είναι ξηρό, δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά αυτές τις λειτουργίες.

Διατροφή και υγιές δέρμα


Το δέρμα σας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα και είναι το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού. Εάν δεν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι ή δεν κάνετε μία ισορροπημένη διατροφή με αρκετές συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυτό θα φανεί στο δέρμα σας, το οποίο θα γίνει ξηρό και φολιδοειδές ή θα εμφανίσει εξάνθημα με κηλίδες. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες A, C, E, B2 και B3 είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος, οπότε η ποικιλία στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε την υγεία και τη λειτουργία του δέρματος, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από πολλά διαφορετικά τρόφιμα.

 

Διατηρείστε το δέρμα σας ενυδατωμένο


Το 60% του οργανισμού σας κατά βάρος αποτελείται από νερό και είναι σημαντικό να διατηρείται αυτή η ισορροπία για τις λειτουργίες των κυττάρων και του οργανισμού, που σημαίνει ότι η ποσότητα του νερού που εισέρχεται στον οργανισμό σας πρέπει να είναι ίση με την ποσότητα του νερού που χάνεται. Συνιστάται να πίνετε αρκετό νερό κάθε ημέρα ώστε τα ούρα σας να παραμένουν ανοιχτόχρωμα. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό αναλογεί σε 1,5 – 2,0 λίτρα την ημέρα.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, το δέρμα γίνεται τραχύ στο άγγιγμα και δεν επανέρχεται μετά από τράβηγμα με τον ίδιο τρόπο όπως το ενυδατωμένο, υγιές δέρμα. Όταν είναι ξηρό, δεν μπορεί επίσης να παρέχει τη συνήθη λειτουργία του φραγμού και να σας προστατεύσει από διάφορα αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να εμφανίζει φλεγμονή, φαγούρα και ερεθισμό.
 

Το δέρμα σας είναι δυναμικό


Επειδή το δέρμα είναι ένα δυναμικό όργανο που αντικαθίσταται συνεχώς σε μία περίοδο περίπου 28 ημερών, μπορεί να χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να εμφανιστούν ή να υποχωρήσουν οι αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία, οπότε αξίζει να αφιερώνετε χρόνο σε τακτική βάση για να εξετάζετε την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματός σας.

Μαμά με μικρό αγοράκι παίζουν με μια γάτα

Αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, δεν μπορεί να σας προστατεύσει σωστά.

Το ξηρό δέρμα είναι λιγότερο ικανό να παρέχει τη συνήθη λειτουργία του φραγμού, προστατεύοντάς σας από αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες και μπορεί να εμφανίσει φαγούρα και ερεθισμό.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.