Τι είναι το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση);

Τι είναι το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση);

Το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση) είναι ένα κόκκινο, εξογκωμένο εξάνθημα με φαγούρα (κνησμό) στο δέρμα. Ο ιατρικός όρος για το κνιδωτικό εξάνθημα είναι κνίδωση. Το κνιδωτικό εξάνθημα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ανακούφιση από το αίσθημα φαγούρας.

Συμπτώματα του κνιδωτικού εξανθήματος


Το κύριο σύμπτωμα του κνιδωτικού εξανθήματος είναι η εμφάνιση εξογκωμένων περιοχών στο δέρμα ή ενός εξανθήματος με ερυθρές κηλίδες. Συνήθως υπάρχει ένα κεντρικό κόκκινο ή λευκό πρήξιμο που περιβάλλεται από μία περιοχή κόκκινου δέρματος. Οι άνθρωποι συχνά το παρομοιάζουν με «τσίμπημα» τσουκνίδας.

Μπορεί να εμφανίσετε κνιδωτικό εξάνθημα μόνο σε μία μικρή κομμάτι του δέρματος ή μπορεί σε μεγάλες περιοχές του σώματος. Το κνιδωτικό εξάνθημα μπορεί επίσης να έχει διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, και μπορεί να αλλάζει σχήμα με την πάροδο του χρόνου.

Το εξάνθημα συχνά προκαλεί έντονη φαγούρα, και μερικές φορές συνοδεύεται από τσούξιμο ή αίσθημα καύσου.

Αιτίες του κνιδωτικού εξανθήματος


Μερικές φορές δεν υπάρχει μία προφανής αιτία για το κνιδωτικό εξάνθημα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε κάποια αλλεργία, όπως τροφική αλλεργία ή αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα. Ορισμένες φορές υπάρχουν πράγματα στο περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσουν κνιδωτικό εξάνθημα, όπως η επαφή με τσουκνίδες ή με χημικές ουσίες ή με το λάτεξ. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση στο κρύο ή στη ζέστη. Ή μπορεί να εμφανιστεί κνιδωτικό εξάνθημα ως αντίδραση στην άσκηση ή στο στρες.

 


Θεραπεία του κνιδωτικού εξανθήματος


Η θεραπεία περιλαμβάνει δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιουδήποτε παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει κνιδωτικό εξάνθημα. Οπότε, εάν γνωρίζετε ότι το στρες σας προκαλεί κνιδωτικό εξάνθημα, λάβετε ορισμένα μέτρα για να το διαχειριστείτε και φροντίστε περισσότερο τον εαυτό σας. Εάν παίρνετε φάρμακα για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δείτε αν αυτά μπορεί να αποτελούν πιθανό παράγοντα πρόκλησης κνιδωτικού εξανθήματος και εάν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να σημειώσετε πότε εμφανίζετε κνιδωτικό εξάνθημα και εάν βοηθάει η αποφυγή οποιωνδήποτε πιθανών παραγόντων πρόκλησης.

Ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης του κνιδωτικού εξανθήματος είναι αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης, μίας χημικής ουσίας που εμπλέκεται στην αντίδραση του δέρματος όταν εμφανίζετε κνιδωτικό εξάνθημα.

Το Fenistil είναι ένας τύπος αντιισταμινικού φαρμάκου που μπορεί να ανακουφίσει τη φαγούρα του δέρματος που οφείλεται σε περιορισμένης έκτασης και ήπιας μορφής εκδηλώσεις της κνίδωσης, του δερμογραφισμού, και των δερματίτιδων από φυσικά αίτια. Ανατρέξτε στη σειρά προϊόντων Fenistil για να μάθετε περισσότερα.

Κοπέλα που πλένει το πρόσωπο της

Αιτίες του κνιδωτικού εξανθήματος

Μερικές φορές δεν υπάρχει μία προφανής αιτία για το κνιδωτικό εξάνθημα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί εάν έχετε κάποια αλλεργία, όπως τροφική αλλεργία ή αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ

Είναι σύνηθες σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να εμφανίσετε μία δερματική πάθηση ή ενόχληση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από μία ήπια φαγούρα ή αλλεργία έως μία πάθηση όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα. Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να φροντίσετε το δέρμα σας ώστε να ξαναγίνει φυσιολογικό.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.