Τι προκαλεί τις 
δερματικές αλλεργίες;

Τι προκαλεί τις δερματικές αλλεργίες;

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.

Δερματικές αλλεργίες


Όταν προκαλείται μία δερματική αλλεργία, το δέρμα αντιδρά ως αυτοάμυνα. Αυτή η αυτοάμυνα τυπικά οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμίνης – η οποία είναι η αιτία της φλεγμονής και του δερματικού ερεθισμού, της ενόχλησης ή των άλλων ανεπιθύμητων αλλεργικών συμπτωμάτων του δέρματος, όπως η φαγούρα, το κοκκίνισμα, το πρήξιμο, η κνίδωση ή τα δερματικά εξανθήματα. Μία αντιισταμινική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από συμπτώματα, όπως η φαγούρα στο δέρμα, αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης.

Τι προκαλεί τις δερματικές αλλεργίες;


Είμαστε περιτριγυρισμένοι από αλλεργιογόνα και πιθανούς παράγοντες πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Ορισμένα αλλεργιογόνα είναι φυσικά (π.χ. γύρη, σκόνη, ζώα) αλλά πολλές αιτίες δερματικών αλλεργιών προέρχονται από τεχνητά αλλεργιογόνα τα οποία περιέχουν στοιχεία, όπως το νικέλιο ή προϊόντα οικιακού καθαρισμού τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες.

 

Καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού


Ορισμένα από τα συστατικά που περιέχονται στα αρώματα, στα καλλυντικά και στα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες. Εάν παρατηρήσετε μία ανεπιθύμητη δερματική αντίδραση αμέσως μετά την επαφή με ένα νέο προϊόν, μπορεί να έχετε αλλεργία. Σημειώστε τα προϊόντα που χρησιμοποιήσατε στην προσβεβλημένη περιοχή και διερευνήστε τα συστατικά.
 

Υφάσματα, υλικά και ζώα


Μία δερματική αλλεργία μπορεί να προκληθεί από την άμεση επαφή με συγκεκριμένα ρούχα, υφάσματα (από φυσικά ή τεχνητά υλικά) ή με το τρίχωμα των ζώων. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή σπυριών με φαγούρα, εξογκωμάτων ή ερυθρότητας του δέρματος. Ορισμένα άτομα διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους αντιδρά στο μάλλινο ύφασμα, ενώ άλλα άτομα διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους αντιδρά στο τρίχωμα της γάτας ή του σκύλου.
 

Τροφές και διατροφικοί παράγοντες


Ορισμένα τρόφιμα, συστατικά ή διατροφικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες ή ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις. Το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και το ψάρι (μεταξύ άλλων) αναφέρονται συχνά ως αιτίες δερματικών αλλεργιών. Ένα ημερολόγιο αλλεργικών συμπτωμάτων θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ των τροφών που καταναλώνετε και των δερματικών αντιδράσεων που παρατηρείτε.

Κοπέλα που πλένει το πρόσωπο της

Τι προκαλεί τις δερματικές αλλεργίες;

Ο δερματικός ερεθισμός μπορεί να προκληθεί από μία ποικιλία φυσικών και τεχνητών αλλεργιογόνων. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις αιτίες των δερματικών αλλεργιών και του δερματικού ερεθισμού.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια είναι η συνταγή για τέλειες υπαίθριες εξορμήσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες να μη σας χαλάσουν τη διάθεση.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ 

Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά, όπως και ο πόνος, μπορεί επίσης να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας. Κατανοήστε τι προκαλεί τη φαγούρα.