Αιτίες δερματικού κνησμού

Αιτίες δερματικού κνησμού

Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά, όπως και ο πόνος, μπορεί επίσης να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας. Κατανοήστε τι προκαλεί τη φαγούρα.

Αιτίες δερματικού κνησμού


Η φαγούρα (κνησμός) ή το εξάνθημα (δερματίτιδα) μπορεί να προκληθεί από μία μεγάλη ποικιλία παραγόντων – μπορεί να αποτελεί αντίδραση σε ένα μάλλινο πουλόβερ ή αντίδραση του οργανισμού σας σε μία ιογενή λοίμωξη, όπως η ανεμοβλογιά.

Οι συχνές αιτίες ερεθισμού του δέρματος περιλαμβάνουν:

 • Δαγκώματα και τσιμπήματα εντόμων (κουνούπια, σφήκες, μέλισσες)
 • Αλλεργικές αντιδράσεις σε υφάσματα, όπως τα μάλλινα ή υλικά όπως το λάτεξ
 • Υφιστάμενες δερματικές παθήσεις, όπως δερματίτιδα, έκζεμα
 • Τροφικοί και διατροφικοί παράγοντες (π.χ., αλλεργική αντίδραση σε εσπεριδοειδή, στο γάλα, στα αυγά, στα φιστίκια ή στα οστρακοειδή)
 • Γούνα ή τρίχωμα των ζώων (π.χ., αλλεργίες σε σκύλους ή γάτες)
 • Ρυπογόνες ουσίες (π.χ., καυσαέρια)
 • Φυσικά αλλεργιογόνα (π.χ., γύρη)
 • Ανεμοβλογιά
 • Κλιματικές συνθήκες, όπως ο ήλιος, η θερμότητα ή ο κρύος καιρός
   

Φαγούρα του δέρματος – αβλαβής ή επιβλαβής;


Η φαγούρα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη φαγούρα) ή απλά μία συγκεκριμένη περιοχή (τοπική φαγούρα). Μπορεί να είναι ελάχιστα ενοχλητική ή τόσο έντονη ώστε να επηρεάζει την ικανότητα για σωστή εργασία ή ύπνο. Η φαγούρα που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων ή το τρίχωμα των ζώων συνήθως υποχωρεί εντός ωρών ή ημερών.

Εάν, ωστόσο, η αιτία της φαγούρας του δέρματος δεν είναι γνωστή, εξετάστε το ενδεχόμενο να τηρήσετε ένα ημερολόγιο δέρματος για να κατανοήσετε τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες και επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να διεξάγει έλεγχο για αλλεργίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα με φαγούρα μπορεί επίσης να υποδηλώνει μία υποκείμενη πάθηση. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
 

Γιατί ξύνουμε το δέρμα με φαγούρα;


Όταν το δέρμα σας εμφανίζει φαγούρα, η φυσική αντίδραση είναι να ξύσουμε την προσβεβλημένη περιοχή. Το ξύσιμο παρέχει ανακούφιση και, ακόμα και αν δεν απομακρυνθεί η πηγή του ερεθισμού, ο ελαφρύς πόνος που προκαλείται από το ξύσιμο εκτρέπει την προσοχή μας από τη φαγούρα. Ωστόσο, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, το όφελος από το ξύσιμο είναι μικρό και θα πρέπει να αντισταθείτε σε αυτή την έντονη επιθυμία.

Μαμά με βρέφος και ένας σκύλος

Αιτίες της φαγούρας στο δέρμα


Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να προκληθεί από μία μεγάλη ποικιλία παραγόντων που κυμαίνονται από συναισθηματικούς, περιβαλλοντικούς έως ιικούς. Κατανοείστε τι προκαλεί φαγούρα στο δέρμα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια είναι η συνταγή για τέλειες υπαίθριες εξορμήσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες να μη σας χαλάσουν τη διάθεση.