Ερεθισμένο δέρμα – συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ερεθισμένο δέρμα – συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Είναι πιθανό σε κάποιο στάδιο της ζωής σας να εμφανίσετε κνησμό στο δέρμα από φυσικά αίτια. Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε προκειμένου να φροντίσετε το δέρμα σας ώστε να επανέλθει σε υγιή κατάσταση.

Φαγούρα στο δέρμα (κνησμός)


Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) είναι μία ενοχλητική αίσθηση που σας δημιουργεί την επιθυμία να ξύσετε την περιοχή.

Ο ιατρικός όρος για τη φαγούρα στο δέρμα είναι κνησμός. Μπορεί να έχετε φαγούρα στο δέρμα (κνησμό) σε μία μόνο μικρή περιοχή ή μερικές φορές σε ολόκληρο το σώμα. Εκτός από αυτό το αίσθημα φαγούρας, τα άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κοκκίνισμα 
 • Εξογκώματα ή κηλίδες 
 • Ξηρό, σκασμένο δέρμα 
 • Παχύ δέρμα με δερματώδη εμφάνιση 

Μερικές φορές η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να αποτελεί ένα σημείο αντίδρασης του δέρματος, όπως το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του κνιδωτικού εξανθήματος (κνίδωση), ανατρέξτε στο άρθρο «Τι είναι το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση);»

Δερματικές αλλεργίες


Δερματική αλλεργία είναι όταν το δέρμα σας αντιδρά σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον. Ένας τύπος δερματικής αλλεργίας είναι η πάθηση που ονομάζεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή μπορεί να εμφανιστεί όταν το δέρμα σας έρθει σε άμεση επαφή με κάτι που προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα έχουν αλλεργία στο νικέλιο που μπορεί να υπάρχει στα κοσμήματα. Ή μπορεί να είστε αλλεργικοί στα αρώματα ή στα συντηρητικά που περιέχονται στα καλλυντικά.

Τα συμπτώματα τη δερματίτιδας εξ επαφής συνήθως επηρεάζουν τα χέρια, τους βραχίονες, το πρόσωπο και τα πόδια, και περιλαμβάνουν:

 • Φαγούρα στο δέρμα (κνησμό)
 • Κόκκινο, εξογκωμένο και φολιδωτό δέρμα
 • Μικροσκοπικές φουσκάλες με υγρό
   

Φλεγμονή - Δερματίτιδα


Δερματίτιδα σημαίνει φλεγμονή του δέρματος. Μπορεί να συμβεί λόγω μίας δερματικής πάθησης που ονομάζεται έκζεμα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εκζέματος, αλλά ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το ατοπικό έκζεμα.

Τα συμπτώματα του ατοπικού εκζέματος περιλαμβάνουν:

 • Φαγούρα και ξηρότητα στο δέρμα
 • Κόκκινο και φλεγμονώδες δέρμα, συχνά δίπλα σε περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις, όπως οι αγκώνες και οι καρποί, το πίσω μέρος των γονάτων και γύρω από το λαιμό
 • Φουσκάλες στο δέρμα με εκροή υγρού

Τι πάθηση έχω;


Τα συμπτώματα ορισμένων δερματικών παθήσεων είναι κοινά μεταξύ τους, συνεπώς μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι προκαλεί τα προβλήματά σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευθείτε έναν φαρμακοποιό ή γιατρό.

Η φαγούρα στο δέρμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε πολλές δερματικές ενοχλήσεις. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, ιδίως αν έχει μεγάλη διάρκεια. Aνακούφιση από τη φαγούρα του δέρματος μπορεί να γίνει με αναστολή της δράσης της ισταμίνης, μίας χημικής ουσίας που εμπλέκεται στην αντίδραση του δέρματος κατά τη φαγούρα.

Το Fenistil είναι ένα αντιισταμινικό φάρμακο που μπορεί να ανακουφίσει από τη φαγούρα στο δέρμα. Ανατρέξτε στη σειρά προϊόντων Fenistil για να μάθετε περισσότερα.

Κοπέλα που πλένει το πρόσωπο της

Συμπτώματα του ερεθισμένου δέρματος

Οτιδήποτε από μία ήπια φαγούρα ή αλλεργία έως μία πάθηση όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σας. Μάθετε σχετικά με ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το κνιδωτικό εξάνθημα (κνίδωση) είναι ένα κόκκινο, εξογκωμένο εξάνθημα με φαγούρα (κνησμό) στο δέρμα. Ο ιατρικός όρος για το κνιδωτικό εξάνθημα είναι κνίδωση. Το κνιδωτικό εξάνθημα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη ανακούφιση από το αίσθημα φαγούρας.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.