Μείωση της επίδρασης του στρες στο δέρμα

Μείωση της επίδρασης του στρες στο δέρμα

Το στρες μπορεί να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση του δέρματος. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το στρες στο δέρμα και τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την επίδρασή του στη ζωής σας.

Υπάρχει μεγάλος βαθμός αλήθειας στο ιδίωμα ότι τα προβλήματά μας «φαίνονται αποτυπωμένα στο πρόσωπό μας». Στην πραγματικότητα φαίνονται σε ολόκληρο το σώμα μας. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται το δέρμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα συναισθήματα που νοιώθουμε: από το κοκκίνισμα όταν είμαστε νευρικοί ή αμήχανοι, έως τις «ρυτίδες ανησυχίας» στο μέτωπο και τις εξάρσεις της ακμής και του εκζέματος λόγω του στρες. Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να κάνει το δέρμα (και εμάς) να φαίνεται γερασμένο και κουρασμένο, επομένως, η ελαχιστοποίηση του στρες στην καθημερινότητα μπορεί να μας βοηθήσει να φαινόμαστε πιο νέοι και πιο υγιείς.

Το κλειδί για να μην επηρεάζεται το δέρμα μας από το στρες είναι να αντιμετωπίσουμε το ίδιο το στρες. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσουμε τι μας προκαλεί στρες. Μερικές φορές τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μας προκαλούν στρες είναι μόνο επιφανειακές αιτίες που συγκαλύπτουν βαθύτερα προβλήματα, όπως προβλήματα σχέσεων, χαμηλή αυτοεκτίμηση ή πίεση στη δουλειά. Είναι αδύνατο να αποβάλλετε εντελώς το στρες από τη ζωή σας, αλλά αν εντοπίσετε τις βαθύτερες αιτίες του στρες θα μπορέσετε να το διαχειριστείτε και να αυξήσετε την αντοχή σας σε αυτό.

Γενικά, ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος και του μυαλού να αντιμετωπίσουν το στρες. Η τακτική άσκηση επιδρά θετικά στην αυτοεκτίμηση, τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου. Όταν έχουμε στρες, έχουμε την τάση να καταναλώνουμε ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα για «ανακούφιση». Αντικαταστήστε τα με φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Μία θρεπτική διατροφή πλούσια σε βιταμίνες μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να χαμηλώσει την αρτηριακή σας πίεση και να δώσει στο δέρμα σας μία υγιή και εκθαμβωτική λάμψη.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι κοιμάστε αρκετά, διότι τότε είναι που ο οργανισμός αναζωογονείται και «επισκευάζεται», τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το στρες μπορεί να επιφέρει χάος στις συνήθειες του ύπνου, προκαλώντας πρήξιμο στα μάτια, ωχρότητα και ρυτίδες. Ο ύπνος είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην «πηγή της νεότητας», οπότε βεβαιωθείτε ότι κάθε βράδυ κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες από τον «ύπνο της ομορφιάς» για να δείχνετε και να αισθάνεστε στα καλύτερά σας. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε κάποιες χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως διαλογισμό ή γιόγκα, οι οποίες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Και να θυμάστε: δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το στρες. Η εκμυστήρευση σε φίλους και στην οικογένεια ή η αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής, μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το βάρος και τις δυσμενείς επιδράσεις του στρες. Η εφαρμογή αυτών των βημάτων θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε περιόδους υψηλού στρες και να το εμποδίσετε να εκδηλωθεί στο δέρμα σας.

Μαμά προσέχει το παιδί της

Γνωρίζατε ότι…;

 

 

Για να εμποδίσετε την επίδραση του στρες στο δέρμα και να διατηρήσετε την αναγέννηση του δέρματος, να θυμάστε πάντα την «πηγή της νεότητας» - τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ

Τα στάδια της φλεγμονής βοηθούν στην επούλωση και στην επιδιόρθωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Συνεπώς, όταν παρατηρείτε ένα εξάνθημα ή το δέρμα σας εμφανίζει φαγούρα, αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστικά η επιδιόρθωση του δέρματος και η αποκατάσταση του φυσικού φραγμού που σας προστατεύει από τα επιβλαβή στοιχεία του περιβάλλοντος.