Γιατί αισθάνεστε φαγούρα στο δέρμα σας κατά την επούλωση;

Γιατί αισθάνεστε φαγούρα στο δέρμα σας κατά την επούλωση;

Τα στάδια της φλεγμονής βοηθούν στην επούλωση και στην επιδιόρθωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Συνεπώς, όταν παρατηρείτε ένα εξάνθημα ή το δέρμα σας εμφανίζει φαγούρα, αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστικά η επιδιόρθωση του δέρματος και η αποκατάσταση του φυσικού φραγμού που σας προστατεύει από τα επιβλαβή στοιχεία του περιβάλλοντος.

Δέρμα με φαγούρα και εξανθήματα


Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική – είναι δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στην επιθυμία να ξυστεί – αλλά η παρουσία της φαγούρας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ανάλογα με το τι προκαλεί τη φαγούρα και πόσο γενικευμένο είναι το πρόβλημα, ενδέχεται να δείτε αλλαγές στην επιφάνεια του δέρματος, όπως εξάνθημα με πρήξιμο ή κοκκίνισμα, αλλά υπάρχουν και μικροσκοπικές αλλαγές που δεν μπορείτε να δείτε. Εάν η φαγούρα ή το εξάνθημα είναι σοβαρή(ό) ή επιδεινώνεται, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.

Το δέρμα μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα. Όλα μαζί σχηματίζουν έναν προστατευτικό φραγμό ανάμεσα σε εμάς και στο περιβάλλον. Όταν προκαλείται βλάβη στο δέρμα, η ανταπόκριση του οργανισμού είναι να επουλώσει και να επιδιορθώσει τη βλάβη για να αποκαταστήσει τον φραγμό του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η βλάβη στο δέρμα οδηγεί σε μία διαδικασία που ονομάζεται «φλεγμονή».
 

Φλεγμονή του δέρματος


Πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία; Όταν ένας ιστός του οργανισμού έχει υποστεί βλάβη, απελευθερώνονται χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν διαστολή των τοπικών αιμοφόρων αγγείων, φέρνοντας περισσότερο αίμα στην περιοχή μαζί με θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο και παράγοντες που συμμετέχουν στην επούλωση.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Ταυτόχρονα, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στην περιοχή. Οπότε αυτό που βλέπετε και αισθάνεστε, είναι μία κόκκινη, επώδυνη περιοχή με φαγούρα, ένα εξάνθημα με φαγούρα.

Εάν η φαγούρα και η φλεγμονή στο δέρμα επιμένουν απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας.

Κοπέλα που ξύνει το χέρι της

Η βλάβη στο δέρμα οδηγεί σε μία φυσική διαδικασία που ονομάζεται «φλεγμονή».


Η διαδικασία της φλεγμονής, που μπορεί να συνοδεύεται από εξάνθημα ή φαγούρα, βοηθά στην επούλωση και στην επιδιόρθωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.