Τι συμβαίνει στο δέρμα σας κατά το τσίμπημα ενός κουνουπιού

Τι συμβαίνει στο δέρμα σας κατά το τσίμπημα ενός κουνουπιού

Η ισταμίνη που απελευθερώνεται στο δέρμα μετά από το τσίμπημα ενός κουνουπιού ασκεί μία σειρά επιδράσεων στον οργανισμό που σχετίζονται με την επούλωση του τραύματος, τον ερεθισμό του δέρματος ή την αλλεργική αντίδραση.

Η αλλεργική αντίδραση


Όταν η ισταμίνη απελευθερώνεται από τα κύτταρα στα οποία είναι αποθηκευμένη, προκαλεί διαστολή των μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων τα οποία εμφανίζουν διαρροή με αποτέλεσμα το δέρμα να κοκκινίζει. Αυτή η αντίδραση αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης, διότι απαιτούνται υγρά, κύτταρα και χημικές ουσίες που είναι απαραίτητα για τη θρέψη και την επιδιόρθωση του τραυματισμένου ιστού.

Στην περίπτωση της αλλεργικής αντίδρασης, η ανταπόκριση δεν είναι αναγκαία στον βαθμό στον οποίο εμφανίζεται, καθώς πρόκειται για υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ξένες ουσίες που συνήθως δεν είναι επιβλαβείς (στην προκειμένη περίπτωση, στο σάλιο των κουνουπιών).

Γιατί διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία;


Πάνω στα κύτταρα από τα οποία απαρτίζονται τα τριχοειδή αγγεία υπάρχουν υποδοχείς ισταμίνης, δηλαδή μικρές «θέσεις σύνδεσης» στις οποίες μπορεί να συνδεθεί η ισταμίνη. Κατά τη σύνδεση της ισταμίνης, το αιμοφόρο αγγείο διαστέλλεται. Είναι σαν να βάζετε ένα κλειδί σε μία κλειδαριά: ο υποδοχέας είναι η κλειδαριά και η ισταμίνη είναι το κλειδί: όταν το κλειδί εισέρχεται και γυρίζει, εμφανίζεται μία ανταπόκριση και το αιμοφόρο αγγείο διαστέλλεται.

Ο ρόλος της ισταμίνης


To Fenistil αναστέλλει τη δράση της ισταμίνης και τα αιμοφόρα αγγεία δεν διαστέλλονται, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση αναστέλλει την αντίδραση στο τσίμπημα των κουνουπιών. Τα συμπτώματα της φαγούρας και του κοκκινίσματος μειώνονται και συνήθως το τσίμπημα θα εξαφανιστεί σταδιακά μέσα σε λίγες ημέρες.

Εφαρμόζεται στο σημείο του τσιμπήματος ενός κουνουπιού το συντομότερο δυνατό, και σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος, για να μειωθεί η επίδραση της άμεσης απελευθέρωσης της ισταμίνης. Εάν ένα τσίμπημα μολυνθεί ή εάν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν μία πιο σοβαρή ασθένεια που μπορεί να έχει μεταδοθεί από το κουνούπι κατά το τσίμπημα, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Παιδιά που κάθονται σε πέτρες στο ποτάμι

Μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού, η ισταμίνη απελευθερώνεται στο δέρμα.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν δυσφορία. Γιατί τσιμπούν; Τι συμβαίνει στο δέρμα όταν τσιμπούν τα κουνούπια και τι προκαλεί την επιθυμία να ξύσουμε το σημείο που μας τσίμπησε ένα κουνούπι;

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.