Επιδράσεις του χειμώνα στο δέρμα

Επιδράσεις του χειμώνα στο δέρμα

Ο χειμώνας και οι χειμερινές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία, ερεθισμό, χειμερινό κνησμό και έκζεμα. Κατανοήστε πώς να εντοπίσετε την αιτία των χειμερινών δερματικών συμπτωμάτων.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι το δέρμα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για να προστατευτεί από τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου και της ζέστης. Παρόλα αυτά, ο χειμώνας και οι χειμερινές συνθήκες, όπως οι ψυχροί άνεμοι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ξηρός αέρας από τα συστήματα εσωτερικής θέρμανσης, επίσης προκαλούν προβλήματα στο δέρμα που εμφανίζονται με τη μορφή ξηροδερμίας, φαγούρας, εξανθημάτων και φλεγμονών. Ας δούμε τι προκαλεί προβλήματα στο δέρμα τον χειμώνα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το δέρμα εκτίθεται πιο συχνά σε ξηρό αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, οδηγώντας σε απώλεια της υγρασίας από την επιφάνεια του δέρματος και ταχύτερη εμφάνιση ξηρότητας. Στους εξωτερικούς χώρους, η ξηρότητα προκαλείται από τους ψυχρούς ανέμους και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Στους εσωτερικούς χώρους η απώλεια της απαραίτητης υγρασίας από το δέρμα οφείλεται στον ξηρό αέρα από τα συστήματα θέρμανσης και στα ζεστά μπάνια και ντους που κάνουμε για να ανακουφιστούμε. Αυτό μειώνει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις δυσμενείς συνθήκες, τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα.

Το χειμώνα, τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε για να διατηρηθούμε ζεστοί μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στη δερματίτιδα, η οποία είναι μία μορφή φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, κοκκίνισμα και φαγούρα στο δέρμα. Για παράδειγμα, τα μάλλινα πουλόβερ με χοντρές ίνες, μπορούν να προκαλέσουν απλό ερεθισμό του δέρματος ή κανονική αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Επίσης, επειδή το χειμώνα τείνουμε να φοράμε πιο στενά ρούχα, το δέρμα έρχεται πιο συχνά σε επαφή με πιθανούς παράγοντες πρόκλησης ερεθισμού, όπως ο ιδρώτας, οι συνθετικές ίνες (π.χ., λάτεξ), οι χημικές χρωστικές στα ρούχα, ακόμη και τα λάστιχα.

Πώς να φροντίζετε το δέρμα σας τον χειμώνα


Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις επιβλαβείς επιδράσεις του χειμώνα στο δέρμα. Πρώτον, προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας γάντια, κασκόλ και καπέλα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, και χρησιμοποιήστε αντηλιακό για προστασία από τις ακτίνες UV. Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να αντισταθμίσετε την ξηρότητα που προκαλείται από τα συστήματα θέρμανσης. Αποφεύγετε να κάνετε μακράς διάρκειας μπάνιο και ντους, επειδή μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα του δέρματος. Κάνετε ντους ή μπάνιο σε χλιαρό νερό και χρησιμοποιείτε απαλά καθαριστικά. Επιλέγετε άνετα ρούχα που «αναπνέουν» για να αποφύγετε την υπερβολική τριβή και αποφεύγετε τα υφάσματα που ερεθίζουν το δέρμα. Τέλος, χρησιμοποιείτε τακτικά μία καλή ενυδατική κρέμα για να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο, ειδικά αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους.

Κοπέλα που κάνει ποδήλατο

Γνωρίζατε ότι…;

Οι επιβλαβείς επιδράσεις του χειμώνα στο δέρμα δεν ελαχιστοποιούνται μόνο φορώντας γάντια, κασκόλ και καπέλα αλλά και αποφεύγοντας τα μακράς διάρκειας μπάνια και ντους.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Μπορεί να γνωρίζετε την έκφραση ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής: ομοίως, το δέρμα αντανακλά την κατάσταση της συνολικής σας υγείας.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ 

Η φαγούρα στο δέρμα (κνησμός) μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά, όπως και ο πόνος, μπορεί επίσης να αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας. Κατανοήστε τι προκαλεί τη φαγούρα.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το στρες μπορεί να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση του δέρματος. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει το στρες στο δέρμα και τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την επίδρασή του στη ζωής σας.