Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών

Πώς να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών;

Μία αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν ο οργανισμός είναι υπερευαίσθητος σε μία συγκεκριμένη ουσία ή αλλεργιογόνο. Αυτά τα αλλεργιογόνα λειτουργούν ως αντιγόνα, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται με την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν το αντιγόνο και το αντίσωμα συναντηθούν μετά από επακόλουθη έκθεση στο αντιγόνο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Στο δέρμα, μία αλλεργική αντίδραση συνήθως προκαλεί ένα ήπιο, κόκκινο, εξογκωμένο εξάνθημα με συμπτώματα φαγούρας, αλλά κάποιες φορές εμφανίζεται σοβαρή αντίδραση για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται επειγόντως ιατρική θεραπεία.

Γιατί εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα;


Μόλις ο οργανισμός ευαισθητοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο αντιγόνο, κυκλοφορούν αντισώματα στον οργανισμό τα οποία είναι συνδεδεμένα σε ένα είδος κυττάρων που ονομάζονται μαστοκύτταρα, τα οποία είναι γεμάτα από ισταμίνη. Όταν ένα αντίσωμα συναντήσει το αντιγόνο, ενώνονται, οδηγώντας σε απελευθέρωση της ισταμίνης από το μαστοκύτταρο.

Η απελευθέρωση της ισταμίνης είναι αυτή που οδηγεί σε μια σειρά από αντιδράσεις. Μπορείτε να αισθανθείτε τη φαγούρα ή τον ερεθισμό που προκαλείται από την αντίδραση καθώς οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις.

 

Αποφυγή αλλεργιογόνων
 

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πιο απλός τρόπος πρόληψης μίας αλλεργικής αντίδρασης είναι η αποφυγή οποιασδήποτε ουσίας, ή αλλεργιογόνου, που προκαλεί το πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο στην πράξη όσο στη θεωρία.

 

Διατροφικοί παράγοντες


Ορισμένες τροφές, συστατικά ή άλλοι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες ή ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις. Το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα ψάρια, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ως αιτίες αλλεργιών του δέρματος. Ένα ημερολόγιο αλλεργιών θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ των τροφών που καταναλώνονται και των δερματικών αντιδράσεων που παρατηρούνται.

Κοριτσάκι που φυσάει ένα λουλούδι

Η αλλεργική αντίδραση αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας αντιδρά σε έναν «εισβολέα».

Όταν ο οργανισμός σας εντοπίσει μία ξένη ουσία, η οποία ονομάζεται αντιγόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει αντισώματα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.