Δερματικές αλλεργίες 
και παιδιά

Δερματικές αλλεργίες και παιδιά

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό και επομένως είναι εκ φύσεως πιο ευάλωτο στα αλλεργιογόνα από ότι το δέρμα των ενηλίκων. Μάθετε πώς να εντοπίζετε την αιτία της δερματικής αλλεργίας του παιδιού σας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο στα μικρόβια από ότι των ενηλίκων. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι το δέρμα των παιδιών είναι επίσης λεπτότερο από των ενηλίκων και παρέχει λιγότερη προστασία από τα βακτήρια, τα αλλεργιογόνα και τους χημικούς ερεθιστικούς παράγοντες; Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο περισσότερο διαφέρει η χημική σύσταση του δέρματός του από των ενηλίκων, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε δερματικές αλλεργίες, ιδίως έως την ηλικία των 4 ετών. Εάν είναι γνωστό τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις αλλεργίες, η ποιότητα ζωής του παιδιού σας μπορεί να βελτιωθεί και να μειωθεί ο βαθμός δυσφορίας του.

Συχνές αιτίες δερματικών αλλεργιών στα παιδιά


Η προστασία του παιδιού από τις δερματικές αλλεργίες είναι δύσκολη, γιατί μπορούν να προκληθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος που περνούν τον χρόνο τους τα παιδιά, είτε βρίσκονται σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο.


Στους εξωτερικούς χώρους, τα παιδιά εκτίθενται σε μία ποικιλία ερεθιστικών παραγόντων, όπως η γύρη των δέντρων και των φυτών, τα τσιμπήματα των εντόμων, ο ήλιος, ο άνεμος, ακόμη και τα καυσαέρια. Ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση ακόμη και στο τρίχωμα του σκύλου και της γάτας, ή σε τροφές όπως τα φιστίκια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο οι ερεθιστικοί παράγοντες δεν απαντώνται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Πολλοί από τους ερεθιστικούς παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα στο δέρμα των παιδιών υπάρχουν και στο σπίτι. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε να διατηρήσετε το σπίτι καθαρό, τα ίδια τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και ερεθισμούς στο δέρμα. Τα καθημερινά προϊόντα που υπάρχουν στο σπίτι, όπως τα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα αποσμητικά, οι λοσιόν, οι κρέμες, τα μαλακτικά ρούχων, οι σκόνες πλυσίματος και τα αποσμητικά χώρου, ενδέχεται να περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες που μπορεί να αντιδράσουν με το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού σας. Εάν το μικρό σας εμφανίσει δερματική αντίδραση σε κάποιο προϊόν που υπάρχει στο σπίτι, ελέγξτε τις ετικέτες των παραπάνω προϊόντων που αναφέρουν τα συστατικά, για πρόσθετα αρώματα ή χρωστικές ουσίες. Στη συνέχεια, μπορείτε ενδεχομένως να αντικαταστήσετε αυτά τα προϊόντα με άλλα που δεν περιέχουν αρώματα ή χρωστικές ουσίες. Άλλη μία αιτία δερματικών αλλεργιών σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία υπάρχουν σχεδόν παντού σε ένα σπίτι, ακόμη και στα πιο καθαρά. Υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν να ελαχιστοποιηθούν τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγεί εξ ολοκλήρου το σπίτι σας από αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα.
 

Συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών στα παιδιά


Τα συμπτώματα της δερματικής αλλεργίας μπορεί να είναι δύσκολα και να προκαλέσουν εκτεταμένη δυσφορία στα παιδιά. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν την επιθυμία για ξύσιμο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εξάπλωση του ερεθιστικού παράγοντα, βλάβη στο δέρμα ή να οδηγήσει σε λοίμωξη.


Ένας καλός τρόπος να εντοπίσετε την αιτία της δερματικής αλλεργίας του παιδιού σας είναι να τηρείτε ένα ημερολόγιο δέρματος και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε πιθανούς αλλεργιογόνους παράγοντες. Σημειώστε πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες και στη συνέχεια συζητήστε αυτές τις πληροφορίες με έναν δερματολόγο. Εάν δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η άμεση αιτία της αλλεργίας, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε κάποια μορφή εξέτασης για αλλεργίες. Ορισμένες αιτίες δερματικών αλλεργικών μπορεί να αποτελούν ένα δύσκολο μυστήριο για επίλυση, ωστόσο εάν είναι γνωστό σε ποιους ερεθιστικούς παράγοντες είναι ευαίσθητο το δέρμα του παιδιού σας, εσείς και το μικρό σας μπορεί να γλυτώσετε από μεγάλη απογοήτευση και ταλαιπωρία.

Αγοράκι που παίζει με τον σκύλο του

Γνωρίζατε ότι…;

Ακόμη και αν διατηρείτε το νοικοκυριό σας καθαρό, εξακολουθούν να υπάρχουν στο σπίτι ερεθιστικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα του παιδιού σας. Ορισμένοι από αυτούς είναι συστατικά σε καθημερινά προϊόντα, όπως τα σαπούνια, τα σαμπουάν και πολλά άλλα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Το δέρμα σας λειτουργεί ως φραγμός που προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβή στοιχεία. Κάθε μέρα, αυτός ο φραγμός έρχεται σε επαφή με ξένες ουσίες, αλλεργιογόνα, ρυπογόνες ουσίες και ερεθιστικούς παράγοντες, κάθε ένα από τα οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηριστικές των δερματικών αλλεργιών.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Μία αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν ο οργανισμός είναι υπερευαίσθητος σε μία συγκεκριμένη ουσία, ή αλλεργιογόνο. Αυτά τα αλλεργιογόνα λειτουργούν ως αντιγόνα, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται με την παραγωγή αντισωμάτων. Όταν το αντιγόνο και το αντίσωμα συναντηθούν μετά από επακόλουθη έκθεση στο αντιγόνο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης.  

ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ

Τα στάδια της φλεγμονής βοηθούν στην επούλωση και στην επιδιόρθωση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Συνεπώς, όταν παρατηρείτε ένα εξάνθημα ή το δέρμα σας εμφανίζει φαγούρα, αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστικά η επιδιόρθωση του δέρματος και η αποκατάσταση του φυσικού φραγμού που σας προστατεύει από τα επιβλαβή στοιχεία του περιβάλλοντος.