Πρόληψη των τσιμπημάτων από έντομα χωρίς τη χρήση χημικών

Πρόληψη των τσιμπημάτων από έντομα χωρίς τη χρήση χημικών

Η πρόληψη των τσιμπημάτων από έντομα δεν απαιτεί την εφαρμογή χημικών στο δέρμα σας.

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν να περνούν χρόνο σε υπαίθριους χώρους με τους φίλους και την οικογένεια όταν ο καιρός είναι ευχάριστος, ειδικά το καλοκαίρι. Ωστόσο, με τον ζεστό καιρό έρχονται και τα ενοχλητικά τσιμπήματα από τα έντομα (ιδίως κουνούπια, μέλισσες και σφήκες), που μπορεί να χαλάσουν μία κατά τα άλλα ευχάριστη υπαίθρια δραστηριότητα. Φυσικά, υπάρχουν εντομοαπωθητικά σπρέι και λοσιόν που μπορείτε να αγοράσετε, ωστόσο υπάρχουν και φυσικές μέθοδοι, χωρίς χημικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν να κρατηθούν μακριά τα έντομα.

Κουνούπια


Έχετε παρατηρήσει ότι τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο κάποιους ανθρώπους σε σχέση με άλλους; Ορισμένοι λόγοι για αυτό είναι γενετικοί και, συνεπώς, δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά υπάρχουν και μερικοί παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε ώστε να κρατήσετε μακριά τα ενοχλητικά έντομα. Αρχικά, τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνει ο οργανισμός μας. Με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού ο οργανισμός σας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Συνεπώς, η μείωση των πικάντικων τροφών και των οινοπνευματωδών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να γίνετε «μαγνήτης κουνουπιών». Δεύτερον, τα κουνούπια έλκονται από τον ιδρώτα, οπότε διατηρώντας το σώμα σας στεγνό και χωρίς ιδρώτα, επίσης αποτρέπει την προσέλκυσή τους. Τέλος, τα κουνούπια ανταποκρίνονται στην αντίθεση στο φως της ημέρας, οπότε αποφεύγετε να φοράτε σκουρόχρωμα ρούχα σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μέλισσες και σφήκες


Αν και επώδυνα, τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες σπανίως είναι σοβαρά, εκτός εάν έχετε αλλεργία σε αυτά τα έντομα. Οι μέλισσες που συναντώνται συχνότερα – οι βομβίνοι (μπάμπουρες) και οι μελιτοφόρες μέλισσες – δεν θεωρούνται επιθετικές και σπάνια τσιμπούν, εκτός εάν κάποιος τις πατήσει, τις αντιμετωπίσει με βίαιο τρόπο ή εάν αισθανθούν απειλή για τη βασίλισσα ή την κυψέλη τους. Ωστόσο, οι σφήκες τείνουν να είναι πιο επιθετικά έντομα.

Όπως και με τα κουνούπια, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα. Γενικά, αυτά τα ιπτάμενα έντομα περιέρχονται σε κατάσταση αυτοάμυνας, οπότε εάν κάποιο πετάει γύρω σας, μείνετε ήρεμοι και μην το χτυπήσετε για να το διώξετε. Όταν περπατάτε πάνω στο γρασίδι, είναι καλύτερο να φοράτε παπούτσια ή σανδάλια, καθώς οι μέλισσες πετούν κοντά σε μικρά λουλούδια και οι σφήκες μερικές φορές φτιάχνουν τη φωλιά τους στο έδαφος. Επίσης να θυμάστε ότι οι μέλισσες έλκονται από την όψη και την μυρωδιά των λουλουδιών, οπότε είναι φυσικό να αγαπούν τα έντονα χρώματα και τις έντονες μυρωδιές. Όταν κάνετε πικ-νικ ή τρώτε σε υπαίθριους χώρους, θα πρέπει να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα, καθώς οι μέλισσες και οι σφήκες έλκονται από αυτά. Εάν καταναλώνετε ένα γλυκό ρόφημα ή ένα κομμάτι φρούτου, να ελέγχετε πάντα εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει καμία μέλισσα ή σφήκα σε αυτό.

Οπότε την επόμενη φορά που ο καιρός θα είναι ζεστός, μην αφήσετε τα ενοχλητικά έντομα να σαμποτάρουν τις υπαίθριες δραστηριότητές σας. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα προτού φύγετε από το σπίτι.

Αγοράκι που παίζει με τον σκύλο του

Γνωρίζατε ότι…;

Αν θέλετε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά, μπορείτε να δοκιμάσετε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα σε υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να μειώσετε την καρδιακή σας συχνότητα μειώνοντας την κατανάλωση πικάντικών φαγητών και οινοπνευματωδών ποτών.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω άρθρα

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ

Ο ζεστός καιρός και η ηλιοφάνεια είναι η συνταγή για τέλειες υπαίθριες εξορμήσεις. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες να μη σας χαλάσουν τη διάθεση.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα κνησμώδη εξογκώματα που προκαλούν τα τσιμπήματα των εντόμων μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και αποτελούν την προστατευτική απάντηση του οργανισμού στα χημικά που απελευθερώνονται από το έντομο μέσα στο δέρμα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Τα κουνούπια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά έντομα που τσιμπούν. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.