Τα κουνούπια είναι «ενοχλητικά» έντομα που τσιμπάνε. Πολύ σπάνια θα προσέξετε το τσίμπημα την ώρα ακριβώς που συμβαίνει αλλά οι συνέπειες του (φλεγμονή και φαγούρα) μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές.

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;

Τα κουνούπια (θηλυκά) τρέφονται με αίμα για να ζήσουν και να παράξουν τα αυγά τους. Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, χρησιμοποιεί ένα σύστημα που μοιάζει με σωλήνα (προβοσκίδα) για να ρουφήξει το αίμα. Η ποσότητα αίματος είναι αμελητέα όμως το σάλιο του κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Γιατί τα κουνούπια έλκονται  από τους ανθρώπους;

Οι κυριότεροι λόγοι που τα κουνούπια έλκονται από τους ανθρώπους είναι οι εξής:

  • Διοξείδιο του άνθρακα: Τα κουνούπια έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε.
  • Θερμοκρασία και οσμές σώματος: Τα κουνούπια είναι ευαίσθητα στη ζέστη γι’αυτό και έλκονται από τη σωματική θερμότητα. Τα κουνούπια έλκονται επίσης από συγκεκριμένες οσμές του σώματος και από τον ιδρώτα.

Τσιμπήματα κουνουπιών

Το τσίμπημα του κουνουπιού  ενεργοποιεί την αυτοάμυνα του ανθρώπινου οργανισμού προκαλώντας την έκκριση ισταμίνης. Η ισταμίνη προκαλεί ερεθισμό ή φλεγμονή στο δέρμα που συχνά καταλήγει σε εξάνθημα. Χωρίς θεραπεία, το τσίμπημα προκαλεί φαγούρα για μερικές μέρες, μέχρι η φλεγμονή να υποχωρήσει.

Παρ’όλο που τα περισσότερα τσιμπήματα από κουνούπια είναι ακίνδυνα, τα κουνούπια είναι μερικές φορές φορείς σοβαρών ασθενειών. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε φροντίστε να κάνετε έρευνα για τους κινδύνους που εγκυμονούν πριν την αναχώρησή σας για τον προορισμό σας.

Τσιμπήματα κουνουπιών και κνησμός

Ο κίνδυνος για μόλυνση ή φλεγμονή του δέρματος αυξάνεται με τον κνησμό . Το ξύσιμο και η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε πληγές. Η αντιισταμινική θεραπεία   ανακουφίζει  από  τον κνησμό.